Tendinte & Tehnici
Mobila pictată – istorie și eleganță
- Afişări: 4252
Mobila pictată reprezintă a artă, născută din nevoia de a decora o suprafață fără a recurge la sculptură. A apărut în secolul al XVI-lea, în aproape toată Europa, iar motivele pictate erau diferite, în dependență de zonă și influențele culturale, precum: motive rustice în țările nordice, elemente ale grădinilor victoriene în Anglia, desene arhitecturale complexe în Italia, trandafirul de Tolz și laleaua în Germania etc.
În țările românești, mobilierul pictat a fost introdus mai întîi în Transilvania de sași. La început predominau elmente florale într-o paleta de culori foarte bogată.
În prezent orice obiect din locuință poate fi în centrul atenției… cu un pic de ajutor.
Este foarte important ca să nu ne lăsăm copleșiți de această abundență a picturilor și a alementelelor decorative, deoarece rezultatul poate fi unul dezamăgitor.
Este de-ajuns să avem 1-2 elemente cheie în fiecare cameră, însă trebuie să fie alese corect.
Într-o locuință amenajată în stil modern, minimalist putem merge pe una sau doua culori ce vor umple conturul unui obiect de interior (tapet, mobilier). Tehnica nu este complicată, se folosesc doar culori acrilice și de obicei pe un fond deschis, pentru rezultate mai colorate.
La un interior mai vesel, mai tineresc, se pot folosi mai multe culori, în forme geometrice sau florale stilizate, doar cu puțină fantezie și culoare.
De-asemenea bucătăriile cu fronturi de lemn pictate aduc un strop de rafinament în stilul rustic. La fel poate fi pictat și un cufăr vechi de-al bunicii, cu motive florale, lăsînd să se vadă și pata timplului.
Camera copilului poate fi un motiv bun pentru picturi. Cu o paletă de culori foarte colorată, predominînd nuanțe colorate și forme jucăușe inspirate din desenele animate sau povești, mobila micuțului va transforma camera într-o lume de vis.
Pictura a fost și va rămîne o artă, pentru a obține un interior de invidiat rebuie doar un pic de talent și multă imaginație.