Noutati in lumea designului
Cum aleg gresia și faianța?
- Afişări: 9350
Gresia și faianța reprezintă unul dintre cele mai bune și mai folosite finisaje atunci cînd vine vorba de amenajarea unei băi sau bucătării, și asta datorita faptului că sunt accesibile ca preț, ușor de întreținut și sunt disponibile într-o gamă variată de culori forme și texturi.
În scurt timp se vor începe renovările în locuințe, iar alegerea potrivită a gresiei și faianței și mai ales prețul acestora ne dă tot mai multe bătăi de cap.
În continuare îți prezentăm cîteva lucruri de care trebuie să le știi atunci cînd te hotărăști să cumperi gresia și faianță pentru baie sau bucătărie:
1. Bugetul. Pînă la urmă bugetul este punctul de plecare. Calitatea costă! Așadar optează pentru produse de calitate care își vor menține proprietățile o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu produsele mai ieftine.
Calitatea este prima condiție, diferențele de preț între materialele bune și cele proaste fiind amortizata de durabilitatea și frumusețea produselor bune.
- Culoarea. Nu-ți schimbi gresia și faianța în fiecare an, deci forma, culoarea și aspectul sunt condiții esențaia care trebuie luate în calcul. Culorile și modelul trebuie să fie în acord cu restul detaliilor din casă, dar și cu dimensiunea băii.Pentru a face o alegere corectă poți alege serviciile unui designer.
- Calculează corect dimensiunea. Plăcile de gresie și faianță trebuie să aibă dimensiuni adecvate spațiului, ca atunci cînd se execută placarea să se facă un minimum de tăiere. Cel mai multe dintre plăci vor rămîne întregi, pentru a reduce pierderile de material. Măsoară suprafața care trebuiește placată și cumpără gresie și faianță mai mult cu 10 %- 15 % pentru rezervă în cazul în care o bucată se sparge.
- Verifică produsul. În cazul în care plăcile ceramice pe care le dorești nu sunt în stoc și faci o comandă pentru ca ele să fie aduse ulterior, trebuie să te asiguri că materialul cumpărat corespunde cu cel comandat.
- Asigură-te de neconformități. Atrage atenție asupra defectelor tehnice. Este bine de știut că plăcile ieftine sunt necalitative, verificăle atent și vei observa o serie de defecte de fabricație. Spre exemplu nu au aceleași dimensiuni, una este mai groasă alta mai subțire, defecte de suprafața – ciobituri care fac ca gresia să fie nerezistentă la trafic și se uzează foarte repede, astfel vei trebui să schimbi gresia și faianța peste un an sau doi. Pe cînd gresia și faianța de calitate ţine şi 15-20 de ani.
- Verifică gama. Pe lîngă defectele tehnice mai atrage atenția și asupra celor estetice. Verifică fiecare plăculiță în parte ca să te asiguri că toate sunt de aceași culoare cu aceleași texturi.
- Verifică informația de pe ambalaj. Pe cutie trebuie să fie indicate numele şi adresa producătorului, marca produsului, dimensiunea şi codul acestuia, calitatea (I, a II-a etc.), nuanţa, dimensiunea plăcii 25x40, 30x30, 40x40 cm etc.
- Acte de proveniență. Ai grijă la certificate, odată ce primești gresia și faianță trebuie să primești și certificate de calitate și certificate de garanție, precum şi bonul şi factura în original, semnată şi ştampilată de comerciant.
I M P O R T A N T : Cel mai bine e să cumperi din magazinele de specialitate, unde sunt expuse plăcile și le poți studia.